Ik heb steeds alle esoterische en "healing drums"-toestanden op een veilige afstand gehouden. Dat betekent niet dat ik de weldoende invloed van percussie spelen en bewegen op ritme niet zie. Die is er wel degelijk op meerdere vlakken.

klasje

 

Ik heb het voorrecht gehad een tijd te mogen samenwerken met een danstherapeut, gespecialiseerd in het "Primitivisme in de dans". Dankzij hem en de dansers heb ik ervaren wat ritme en beweging kunnen losmaken en kanaliseren bij de deelnemers. De groepen dansers waar we mee werkten waren zeer divers; van kinderen en tieners over mensen met een mentale en/of fysieke handicap tot doorsnee volwassenen. Ongeacht welk publiek, steeds was het duidelijk dat er "iets moois" gebeurde. Het zou mij te ver op onbekend terrein leiden om dit moois in zinnige woorden te vatten.

Mijn kennis betreft meer het bespelen van de djembé zelf. Als je met bepaalde voorwaarden rekening houdt (een goede speelhouding en -techniek), draagt djembé spelen ontegensprekelijk bij tot je welzijn. Niet enkel omwille van wat er gebeurt met je lichaam en de processen in je hersenen die een manier moeten vinden om deze nieuwe links/rechts-bewegingen te sturen.

Djembé spelen is ook een sociaal gebeuren. Je speelt in groep en door het verdelen van de verschillende partijen leer je naar elkaar te luisteren. Je leert voelen hoe jouw partij zich gedraagt t.o.v. de anderen en hoe je past in het geheel.

Na een uurtje intensief spelen, gaan de meeste mensen met een goed gevoel naar huis. Ze hebben er letterlijk de stress van een werkweek uitgeklopt en nemen het ritme met zich mee.