West-Afrikaanse djembémuziek en muzieknotatie.


Ik ben niet in Afrika geboren en daar kan ik niets aan veranderen. Ik ben niet opgegroeid in een omgeving waar men voor elke gelegenheid wel een specifieke dans en bijhorend ritme heeft. In mijn dorp waren geen feesten waar de hele gemeenschap zich keer op keer aan over gaf, als je onze jaarlijkse Carnavalstoet niet mee telt. De beweging die het dichtst het dansen benaderde, was het ritmische stappen op de marsmuziek die in mijn prille jeugd bij ons thuis uit de boxen knalde. Swingen deed dat niet echt… Ritme is mij niet samen met de moedermelk toegediend. Ik moet die fantastische West-Afrikaanse ritmes op een andere manier tot mij nemen. Ik moet ze ontleden, doorgronden, kauwen, proeven en nog eens kauwen.

africa pregnant

Ik heb een hulpmiddel nodig, een manier om de structuur van de ritmes te zien. Als ik een les of een workshop heb gevolgd, wil ik thuis uiteraard heel de zooi terug kunnen reconstrueren. En hoe doen we dat dan? Opnames beluisteren, analyseren en noteren.

Intussen heb ik al tientallen systemen gezien, het ene al wat beter dan het andere, maar allemaal streven ze hetzelfde doel na: een middel zijn om geleerde ritmes opnieuw voor de geest te kunnen halen. Omwille van de leesbaarheid (je hebt immers niet alle gebruikte fonts op je PC staan!) vind je hier een overzichtje in pdf.

Vergeet niet de essentie: leer spelen met een leermeester, gebruik notities enkel als geheugensteuntje voor ritmes die je reeds werden aangeleerd. Beter nog: maak je eigen notities!