Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven: je hebt het plezier in je instrument te pakken maar je klank is niet meer wat het moet zijn en je besluit om enkele knoopjes bij te leggen. En nog een knoopje, en nog één... "Knal!", daar gaat je vel...
kapot

Of op een dag haal je je djembé uit de zak en je schrikt je een hoedje bij het zien van die gigantische scheur in het vel.
Het vel van onze djembé is een natuurprodukt (danku geitje) en is aan sleet onderhevig. Ikzelf vervang ongeveer jaarlijks het vel van mijn djembé. Ik speel dan ook een uur of 8 per week en houd de spanning op het vel hoog. Het is heel goed mogelijk dat jouw vel het wel 5 jaar of langer uithoudt.

Men stelt mij regelmatig de vraag of ik niet eventjes een vel kan vervangen. Helaas, dit karweitje is zo tijdrovend (voor mij althans) dat het onbetaalbaar wordt. Nog helazer is dat er niet zo heel veel mensen zich geroepen voelen om vellen te vervangen. Dús, je zal het zelf moeten doen.Trouwens, het lekerste eten is toch dat wat je zelf kookt? Wel, een djembé die je zèlf hersteld hebt, speelt dubbel zo lekker als één die je hebt láten maken. Vind ik toch...

Onlangs had ik weer prijs. Ik vatte het plan op om het proces met behulp van tekst en foto's vast te leggen met de bedoeling een soort van "gids" te maken om mij te volgen bij het reparatieproces. Zie de balk links voor de verschillende stappen.

Veel succes ermee!