De beste manier om te ontdekken hoe een djembé gebouwd is, is er eentje ontmantelen. Dat doe je door eerst het touw dat horizontaal doorheen de verticale touwen geweven is, los te maken. Meestal zal dat horizontale touw twee of drie keer de ronde rond de ketel gemaakt hebben.

Als het goed is, zal je merken dat het horizontale touw op het einde van de laatste "omloop", overgaat in het verticale. Ook dat zal je helemaal moeten losmaken. Kijk goed hoe de bouwer ooit gestart is met weven. Neem tussendoor eventueel wat foto's. Meestal kom je aan het einde van het lange touw een lus tegen. Als het touw helemaal los is, inspecteer je dit grondig op beschadigingen en zo nodig vervang je het door een nieuw, rekvrij stuk touw van dezelfde lengte, meestal ca 20 meter. Tracht NOOIT te besparen op touw door eindjes aan elkaar te knopen!

Kijk ook eens of de lussen van het touw dat rond de ringen zit niet te groot zijn. Pas dit zo nodig aan.
Dit is niet goed:
ring bad

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Dit wel:

ring good

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak van de gelegenheid gebruik om de staat van het hout na te kijken. Als je djembé al wat kilometers op de teller heeft staan, kan het absoluut geen kwaad om de ketel eens in te oliën. Let hierbij op dat je het bovenste stuk, waar het vel komt, bloot laat. Het vel komt beter niet in contact met olie. Wèl kan je de bovenrand met paraffine insmeren, zodat het vel bij het opspannen makkelijk over de rand glijdt.

paraffine

Ligt je rand bovenaan, waar je gaat spelen, niet mooi rond, werk deze dan bij met een houtrasp of een schuurschijf. Voorzichtig met de schijf; dit kan hard gaan!