Het vel ligt er op. We hebben in de vorige stap al een zekere spanning op het vel gezet. Ik kies er voor om de afwerking met een "flap-over" te doen. Dat wil zeggen dat ik een strook vel over houd die ik over de ringen naar beneden plooi.

flapover

De gaten die we in het begin in het vel maakten, gebruiken we nu om het overtollige vel strak naar beneden te krijgen met opnieuw een hulptouw dat we van de gaten naar de onderste ring spannen. Met nóg een extra stuk touw zorgen we dat het vel dicht bij de ketel blijft:

horizontaal

Op gespecialiseerde Facebook-groepen zie ik foto's passeren van perfect aansluitende, plooiloze flap-overs, maar zover ben ik zelf nog niet.

En nu volgt het moeilijkste gedeelte: laat de djembé minstens een week drogen. Span niet verder aan, blijf eraf! Drogen kan in de zon, of binnen in een voldoende geventileerde ruimte. Een ventilator of een ontvochtiger in de buurt zetten, kan helpen. Ik raad aan om je djembé tijdens de droogtijd plat te leggen zodat het vocht niet in het hout trekt.

ebac zon

Wat je al wel zou kunnen doen terwijl het vel nog vochtig is, is het vel opschuren; de haarstoppels en het vuil wegwerken. Dit doe ik met een fijn schuurpapiertje. Je kan dit ook later doen als het vel droog is. Draag dan wel een mondmaskertje voor het vrijkomend stof.

schuren