Na een weekje is je vel voldoende droog om aan de afwerking te beginnen. De hulptouwen die je gebruikte om de flap strak te spannen, kunnen er wel af. Met een scherp mes snijd je het overtollige vel weg. Kijk uit voor je touwen! desnoods steek je een plamuurmesje of iets dergelijks tussen het vel en het touw. Je djembé zal er nu ongeveer zó uit zien:

snijden bijgesneden

Span meteen ook je verticale touw aan. Als je van het stoere type bent, doe je dat gewoon met je blote handen, toch? Dat je dan beter handschoenen gebruikt, daar kom je vanzelf wel achter. Kijk uit voor je rug. Het tooltje dat ik gebruik om de verticalen te spannen, zie je op de laatste foto van stap 4. Nogmaals, doe dit gelijkmatig! Hou de positie van de ringen in de gaten en corrigeer waar nodig. Gebruik gerust wat kracht, een vel scheurt niet zo gemakkelijk. Als je helemaal rond bent en de verticale touwen (eigenlijk is het enkelvoud, touw) voelen strak aan, knoop je het uiteinde vast. Afhankelijk van de manier waarop je begonnen bent (het lange touw met de lus, of zoals ik het deed op foto 2 van stap 4), gebruik je hiervoor de startlus of knoop je het vast aan de onderste ring.

Ik zie regelmatig djembés die gewéldig klinken zonder dat er ook maar één extra knoop is gelegd, die er dus uit zien zoals hierboven maar klinken als een mitraillette. Daar heb je heel wat kracht voor nodig. De doorsnee sterveling zoals jij en ik, gebruikt nog een extra techniek om de djembé speelklaar te maken, te finetunen als het ware. Amerikanen spreken van de "Mali Weave", wat onzin is want deze techniek wordt wereldwijd gebruikt. Ik noem het gewoon "horizontalen knopen".

Je gaat telkens 2 verticale touwen samenknopen. Dat doe je door met je horizontale touw naar rechts óver twee verticalen te gaan, onder de tweede terug te komen en dan over de eerste, onder beide weer naar rechts. En trekken maar! Met een klik schuiven de twee verticalen over elkaar en als het goed is, blijven ze zo zitten.

mali weave 1 mali weave 2

Zo, ik laat mijn beauty weer wat rusten en ga zo de volgende dagen rustigaan wat knopen bij leggen..