Meer dan een kwart eeuw - wablieft? 35 jaar!! - ben ik intussen met percussie bezig.
In de jaren '80 en '90 speelde ik vooral conga. Ik volgde lessen en workshops bij Chris Joris, Nippy Noya, Johan Joris en Kobe Proesmans en speelde in driemiljoen hobby-popgroepjes.
Mijn eerste djembé schafte ik mij halverwege de jaren '80 aan. Het duurde echter tot het einde van het vorige millennium vooraleer ik door had dat je geen conga-techniek gebruikt op een djembé. Bij Seny TouréIbro KonatéAdama Dramé en Babara Bangoura ben ik serieus aan mijn techniek gaan werken. Dankzij deze mensen ben ik ook gaan inzien dat het zelfs voor iemand met een geheugen als een zeef niet onmogelijk is om langere solo's en breaks te memorizeren.
Een muzikant raakt nooit "afgestudeerd". Daarom zal ik ook elke kans grijpen om mij bij te scholen en te proeven van de kennis van andere leermeesters. Zo maakte ik in 2008 kennis met de oude Malinese manier van spelen op een workshop van de inmiddels helaas overleden Séga Sidibé.. In september 2008 was Adama Dramé weer in het land en in maart 2009 had ik de eer en het genoegen een eerste keer les te krijgen van Mamady Keita. Eveneens in 2009 volgde ik een workshop bij Zoumana Dembélé uit Burkina Faso. Ook vrij recent was de workshop bij Cheikh Diop uit Senegal, georganiseerd door de Clac - percussieschool en van 2010 tot 2013 volgde ik Babara 's wekelijkse lessen bij Carte Blanche. Na enkele lessen werden we al voor de leeuwen gesmeten, zie hier. :-). In oktober 2011 mocht ik eindelijk ook eens proeven van de onmetelijke kennis van Famoudou Konaté. In juli 2013 volgde ik een workshop met Petit Adama Diarra. Vanaf 15 september 2015 tot juni 2016 volgde ik de tweewekelijkse masterclasses van Seny Touré, georganiseerd door VZW Wontanara. Sinds september 2016 is Seydouba "Dos" Camara mijn leraar.

Zelfs al ga ik op de tippen van mijn tenen staan, dan nog reik ik amper tot de enkels van deze grootmeesters. En tóch durf ik te denken dat ik met mijn lessen mensen op het goeie spoor kan zetten voor hun ontdekkingsreis door de wereld van de West-Afrikaanse djembé-muziek.

 

 

adama and babbe

Afbeelding: Mijn gloriemoment "on stage" met Adama Dramé :-)
Zuiderpershuis Antwerpen oktober 2005